Ottotto remodels Portuguese home with panels of green metal mesh

This post was originally published on this site
GreenHouse by OTTOTTO

Architecture studio Ottotto has remodelled the interior of this home in Porto, using green metal mesh to encase its original stone walls.

GreenHouse by OTTOTTO
Photo is by Guiga Pira.

When Ottotto removed the house’s old plaster they discovered the original stone walls.

The studio decided keep them exposed, covering them with green metal mesh to serve as a “memory” of the former building.

GreenHouse by OTTOTTO

Designed for an imaginary client, the concept for the project drew on the work of American artist Gordon Matta-Clark.

Ottotto carved spaces out of the original interior to create skylights and mezzanines.

GreenHouse by OTTOTTO

“As in the work of Gordon Matta-Clark, the shape of the building remains intact and it is its interior composition that is shaken by cuts, excavations and modelling,” said the studio.

A new structure of green steel, along with green floors and metal mesh, gave the remodelled home its name –GreenHouse.

GreenHouse by OTTOTTO

The steel structure supports a series of new volumes, built from brick and covered in white render, that hang above a large, slightly sunken living, kitchen and dining area.

At first-floor level, accessed via a black staircase, these white volumes house a bedroom at either end of the home.

GreenHouse by OTTOTTO

A bathroom in the centre sits alongside a small study area with a balcony.

Above, a small attic space houses a studio, an additional bathroom and another mezzanine space.

GreenHouse by OTTOTTO

Externally, the front of the home has been kept exactly as it was, with the only reveal of the new intervention being given in the rear garden.

Here, a new elevation has been created using corrugated metal.

GreenHouse by OTTOTTO

Inside, the white volumes are set back from these original walls.

This creates thin strips of space that pull light into the home through skylights above, and are overlooked by small windows on the upper storeys.

v

White walls and crisp interiors foreground the green elements of the interior.

Thin steel elements create staircases up to the mezzanines and a bright red curtain can be drawn to provide some privacy for the first floor.

GreenHouse by OTTOTTO

Ottotto was founded in 2015 by Theresa Otto.

In 2018, the practice took part in a group show in the grounds of the Alvaro Siza-designed Serralves Foundation in Porto, designing a pavilion covered in corrugated metal to look like a dilapidated shed.

Fala Atelier recently renovated a 19th-century house in Porto, adding colourful painted and metal geometric elements.

Photography is by Alexander Bogorodskiy unless otherwise stated.


Project credits:

Architecture: Teresa Otto (Ottotto)
Construction drawings: Pedro Teixeira
Structural engineer: Manuel Otto
Interior/furniture: Patrícia Barbosa (Primeira Demão)

The post Ottotto remodels Portuguese home with panels of green metal mesh appeared first on Dezeen.